Povijest

Dobrodošli u povijesno središte Omišlja, slikovitu i slojevitu urbanu strukturu s elementima graditeljstva srednjega vijeka, renesanse, baroka, historijskih stilova 19. i secesije ranog 20. stoljeća. Omišalj je nastao na podlozi ranijeg naselja čiji korijeni sežu u prapovijest. Prvotno stanište gradinskoga tipa branjeno jakim suho zidnim bedemima bilo je sjedište liburnske plemenske zajednice Fertinata. Stagniralo je u doba Rimskog carstva, kada se razvijao obližnji priobalni ladanjski ali i lučki grad Fulfinum, a nanovo je procvalo u doba ranog i razvijenog srednjeg vijeka.

Baština Omišlja

Povežemo li povijesno umjetničke, arheološke i historiografske podatke sa specifičnostima omišaljske tradicije, govora, narodne pjesme i običaja, otkrit ćemo mnogo o burnoj povijesti ovoga dijela otoka koji je do danas ostao ključ otoka Krka.

Lokaliteti

Omišalj je bio prvo među već postojećim naseljima na otoku, koje su u ranom srednjem vijeku masovnije napučili doseljeni Hrvati, ostvarujući skladan suživot s romaniziranom starosjedilačkom zajednicom.

Tijekom razvijenog srednjeg vijeka bio je snažno uporište knezova Krčkih, kasnijih Frankapana, koju su pred njim i pokraj njega izgradili čak dvije snažne utvrde. Mlečani koji su Omišljem zavladali 1480. godine sasvim opravdano su ga zbog njegove strateške važnosti nazivali „ključem otoka Krka“. I danas je to jasno svakom tko uđe u povijesno središte naselja i nađe se na nekom od njegovih vidikovaca s kojih se lako mogao kontrolirati dobar dio akvatorija Kvarnerskog zaljeva.

Kao nigdje drugdje na otoku Krku, u Omišlju se isprepliću odličja srednjovjekovnog i renesansnog graditeljstva s neobičnim izvan stilskim graditeljskim strukturama.

Veliki smo onoliko koliko držimo do vrijednosti kojih smo baštinici, i koliko ih očuvamo za buduće naraštaje. Povežemo li povijesno umjetničke, arheološke i historiografske podatke sa specifičnostima omišaljske tradicije, govora, narodne pjesme i običaja, otkrit ćemo mnogo o burnoj povijesti ovoga dijela otoka koji je do danas ostao ključ otoka Krka.