Mirinski češalj

Na arheološkom nalazištu kod drvenog mosta pronađen je jedinstveni arheološki predmet iz 5. stoljeća nazvan – Mirinski češalj.

Otkriven je u travnju 2017. godine tijekom francusko-hrvatskog istraživačkog projekta ”Arheološki park Mirine – Fulfinum” Općine Omišalj. Ovaj češalj od bjelokosti, vjerojatno liturgijske namijene, predstavlja arheološki nalaz izuzetne vrijednosti iz razdoblja ranog kršćanstva.

Češalj je restaurirao Arheološki muzej u Zagrebu, a nalaz su predstavili Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Morana Čaušević-Bully, znanstvenica sa Sveučilišta Franche-Comté, Sébastien Bully, voditelj istraživanja u CNRS-u i Damir Doračić, restaurator Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Mirinski je češalj ukrašen s obje strane reljefnim prikazima Kristovih čuda. S jedne strane prikazana je pretvorba vode u vino na svadbi u Kani, te čudesno umnažanje kruha. S druge strane može se prepoznati scena žene koja krvari, izliječene tako što je dotaknula Isusovo ruho. Uz nju, s lijeve strane, nalazi se drugi prikaz – vrlo moguće – žene pred Kristovim grobom. Njegov je nalaz jedinstven na našim prostorima koji upotpunjuje svjetski korpus od svega nekoliko sličnih predmeta, te svakako predstavlja jedan od značajnijih nalaza u recentnoj hrvatskoj ranokršćanskoj arheologiji.